Yes, een pup!

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 10:49

Ja helemaal gelukkig er komt een pup in huis.

Waarom wil je een hond?

Wat wil je ermee gaan doen?

Hopelijk hebben jullie lang nagedacht en veel informatie opgedaan over welk ras of kruising het zal worden. Of deze groot, klein, middelgroot wordt, langharig, kortharig of een plukvacht heeft?

Wat zal het zijn een reu (b.v. overal poot tegenaan licht om te plassen als je hem daarin niet opvoed) of teef (b.v. twee keer per jaar drie weken loops is en dus bloed verliest ook in huis en aangelijnd uit moet laten)?

Dit zijn allemaal vragen die je je vooraf moet afvragen en daarop je hond afstemmen.

Als je b.v. de sport Obedience (Gedrag en Gehoorzaamheid) wil gaan doen zou ik niet adviseren om een Pekinees te kopen,

wil je Agility (Behendigheid) gaan doen dan liever geen Newfoundlander,

heb je behoefte aan een huismaatje voor de dagelijkse wandelingen neem dan geen Mechelse herder.

Zomaar wat voorbeelden wat je beter niet kan doen omdat dit niet past bij de behoefte van de hond. We hebben namelijk niet alleen met onze behoeftes te maken, maar we moeten ook denken aan het welzijn van de hond en daar moeten we proberen aan te voldoen.

 

 

Als je dan je keuze weloverwogen hebt gemaakt, zijn er nog de zogenaamde huisregeltjes. Wat mag onze hond wel en niet in en om het huis, welke dingen willen we hem leren en welke commando’s gaan we daarvoor gebruiken? Hier moet het hele gezin het over eens zijn.

Schrijf dit los van elkaar op en bespreek het later met elkaar en schrijf de eindconclusie op waar iedereen zich in kan vinden

Een klein voorbeeldje, we spreken af dat de hond niet op de bank mag, een hoekje in de tuin krijgt om zijn behoefte te doen, niet tegen mensen op mag springen, moet zitten voor het oversteken.

Denk dan ook aan praktische zaken, als we naar de dierenarts gaan is het handig dat ie door vreemden aangeraakt mag worden, bek, oren, of we willen lekker op het terrasje kunnen zitten met een hond die zich gedraagt enzovoorts.

De commando’s die je gaat gebruiken, om al die dingen te gaan leren, is dan handig dat iedereen binnen het gezin hetzelfde commando gebruikt. Dus als je hond ergens rustig moet gaan liggen op een door jou aangewezen plek thuis of op dat terrasje gaat het hele gezin dit op dezelfde manier doen.

Mijn advies is probeer hier echt allemaal aan te denken en nog voornamer te doen.

Niet dat als pa en ma van huis zijn de kinderen de hond toch op de bank laten en ook niet als pup even wel iets toelaten wat later niet mag onder het mom van ahh hij is zo schattig, kijk nou en dan op de bank tillen.  Let op, wat je pup in het begin mag mag straks als ie groot is ook. Dus met droog weer tegen je aan laten springen dan mag het ook als het regent.  Je hond snapt echt niet, waarom de ene keer wel en de andere keer niet. Dit is dus heel oneerlijk naar je hond toe. Nou ja, zo kan ik nog heel veel voorbeelden opnoemen.

Eindconclusie, afspraakjes maken, consequent zijn en niet alleen aan jezelf denken. Dit om een hele fijne band met je hond te krijgen en samen veel plezier te beleven. Zodat je later zegt weet je nog…… dat was een fijne hond.